Let’s talk
Let’s talk

Naša história

S developmentom sme začali na Slovensku v roku 2010. Napriek našim skromným začiatkom sme sa z malej spoločnosti rýchlo transformovali na jedného z najmodernejších a najprogresívnejších developerov na Slovensku. Na trhu sme uspeli najmä vďaka tomu, že sme našim zákazníkom vždy ponúkali zdravšiu alternatívu a vyšší štandard. Vďaka nášmu nezlomnému úsiliu sme sa stali kľúčovým hráčom na trhu. Dnes pôsobíme na troch európskych trhoch, kde kontinuálne nastavujeme vyššiu latku štandardov v segmente udržateľných nehnuteľností.

Od prvého dňa sme sa zaviazali, že každý nový projekt posunieme o úroveň vyššie ako ten predchádzajúci. Postupne sme rástli od menších projektov a posunuli sa k čoraz väčším a ambicióznejším projektom, na ktorých sme spolupracovali s  najznámejšími menami svetovej architektúry a urbanizmu. V uplynulých rokoch sme úspešne zrevitalizovali niekoľko bratislavských brownfieldov, vdýchli im nový život a premenili ich na živé susedstvá. Našu pozíciu lídra v ekologickom developmente sme upevnili získaním certifikácie za výstavbu najzelenšej budovy na Slovensku a v roku 2021 sa nám tento úspech podarilo zopakovať aj na slovinskom trhu, kde pôsobíme od roku 2018. V roku 2022 sme otvorili naše nové kancelárie v Prahe v Českej republike.

Hello. Očakávali sme vás.

Vyplňte formulár, alebo nám pošlite email

Please try again and make sure to fill all required fields. If it doesn't work, please reach us by mail or phone.

Thank you

Form was successfully send.
We will contact you shortly.

Ups.

Something went wrong. Please try again.

Nechajte svoje peniaze rásť spolu s našimi projektmi

Vyplňte formulár alebo nás kontaktujte na invest@corwin.sk

Investujte teraz
Technológie

Čo sú to zelené strechy?

Dušan Valášek
Dušan Valášek
Špecialista stavebno-technickej prípravy stavieb

Krása a úžitok

Zelené strechy sú strechy budov pokryté vegetáciou. Predstavujú žijúcu a rastúcu alternatívu zaužívaných strešných krytín, ktorá sa stala symbolom zelenej architektúry a tradičným prvkom našej práce. Zelené strechy plnia mnoho funkcií. Okrem toho, že búrajú tradičný trend bezútešných betónových mestských striech a nahrádzajú ho esteticky príjemnou zeleňou, zároveň prinášajú nejeden úžitok pre obyvateľov mesta.

Zelené strechy v projekte Blumental

Boj proti horúčavám

Mestské zástavby zadržiavajú omnoho viac tepla než vidiecke zástavby. Prekrytie vegetácie betónovými štruktúrami spôsobuje tvorbu takzvaných „tepelných ostrovov“, ktoré zhoršujú kvalitu života a najmä počas horúcich mesiacov môžu viesť k zdravotným ťažkostiam. Je preto mimoriadne dôležité vytvárať projekty, ktoré uprednostňujú využitie vegetácie a zelených striech.

O tom, že zelené strechy pomáhajú výrazne znižovať teplotu budov sme sa presvedčili pomocou termovíznej kamery. Technická štúdia spoločnosti Aero Monitor ukázala, že zelené strechy na projekte Blumental sú oproti okolitým strechám s krytinou z bežných materiálov chladnejšie v rozsahu teplôt od 17,6 do 24,4 °C. Pomáhajú tak nielen znižovať teplotu v budovách, ale aj vytvárať chladnejšiu a zdravšiu okolitú mikroklímu.

Zelené strechy Blumental na termovíznej kamere

Ochrana proti povodniam

Prívalové dažde a zatopené ulice sú v mestách na Slovensku vzhľadom na nedostatočné kapacity kanalizácie veľmi častým problémom. Aj tu však dokážu pomôcť rastliny na zelených strechách a substrát, v ktorom sú zasadené. Na rozdiel od tradičných strešných krytín, ktoré vodu počas prívalových dažďov iba zvádzajú do nestíhajúcej kanalizácie, zelené strechy zrážky zadržiavajú.

Správne navrhnutá skladba vegetačnej strechy tak výrazne napomáha znížiť riziko povodní v meste. Následné vyparovanie vody zo zelených striech naviac vytvára osviežujúco chladivé ovzdušie. Tak ako v prípade projektu Guthaus môžu byť doplnené dažďovými záhradami, ktoré taktiež tvoria skvelý bioretenčný systém a zmierňujú výkyvy počasia akými sú suchá či povodne.

Dažďové záhrady v rezidenčnom projekte Guthaus

A omnoho viac

Zelené strechy so sebou prinášajú mnohé ďalšie výhody pre obyvateľov mesta. Absorbujú škodliviny zo vzduchu, vytvárajú príjemnejšie prostredie, znižujú stresujúce vplyvy mesta, či tvoria potrebné životné podmienky pre včely, vtáky a motýle. Aj keď ich stavba vyžaduje vyššie náklady ako u betónových striech, ich prínos pre ľudí rozhodne prevažuje tieto počiatočné výdavky. Čím viac ich v meste je, tým hmatateľnejšie sú ich výhody.

Corwin je zatiaľ jeden z mála developerov na Slovensku, ktorý vo veľkom zavádza technológiu zelených striech. Dúfame však, že sa k nám v budúcnosti pripojí viac firiem a zelené strechy sa stanú štandardom novej výstavby, ktorá pomáha zlepšovať život v mestách.

Zelené strechy v rezidencii Blumental

Ďalšie inšpirácie

Páči sa vám naša práca?
Prihláste sa na náš newsletter

Please try again and make sure to fill all required fields. If it doesn't work, please reach us by mail or phone.

Thank you

You were successfully added tou our mailing list.

Ups.

Something went wrong. Please try again.