Let’s talk
Let’s talk

Naša história

S developmentom sme začali na Slovensku v roku 2010. Napriek našim skromným začiatkom sme sa z malej spoločnosti rýchlo transformovali na jedného z najmodernejších a najprogresívnejších developerov na Slovensku. Na trhu sme uspeli najmä vďaka tomu, že sme našim zákazníkom vždy ponúkali zdravšiu alternatívu a vyšší štandard. Vďaka nášmu nezlomnému úsiliu sme sa stali kľúčovým hráčom na trhu. Dnes pôsobíme na troch európskych trhoch, kde kontinuálne nastavujeme vyššiu latku štandardov v segmente udržateľných nehnuteľností.

Od prvého dňa sme sa zaviazali, že každý nový projekt posunieme o úroveň vyššie ako ten predchádzajúci. Postupne sme rástli od menších projektov a posunuli sa k čoraz väčším a ambicióznejším projektom, na ktorých sme spolupracovali s  najznámejšími menami svetovej architektúry a urbanizmu. V uplynulých rokoch sme úspešne zrevitalizovali niekoľko bratislavských brownfieldov, vdýchli im nový život a premenili ich na živé susedstvá. Našu pozíciu lídra v ekologickom developmente sme upevnili získaním certifikácie za výstavbu najzelenšej budovy na Slovensku a v roku 2021 sa nám tento úspech podarilo zopakovať aj na slovinskom trhu, kde pôsobíme od roku 2018. V roku 2022 sme otvorili naše nové kancelárie v Prahe v Českej republike.

Hello. Očakávali sme vás.

Vyplňte formulár, alebo nám pošlite email

Please try again and make sure to fill all required fields. If it doesn't work, please reach us by mail or phone.

Thank you

Form was successfully send.
We will contact you shortly.

Ups.

Something went wrong. Please try again.

Nechajte svoje peniaze rásť spolu s našimi projektmi

Vyplňte formulár alebo nás kontaktujte na invest@corwin.sk

Investujte teraz
Udržateľnosť

Čo s vodou v našich mestách?

Igor Bubeník
Igor Bubeník
Communications Manager

Stáva už bežným javom, že zima u nás vyzerá skôr ako obdobie dažďov. Klimatológovia už dlhšie upozorňovali na to, že naše zimy budú čoraz daždivejšie a letá teplejšie a suchšie. A tento trend sa má v najbližšej dobe len zosilňovať, čo zreteľne ovplyvní naše vodné zdroje. Je preto dôležité na tento problém adekvátne reagovať a najmä v našich mestách budovať kvalitnú modrú infraštruktúru.

Photo by Todd Diemer on Unsplash

Modrá infraštruktúra predstavuje sieť vodných plôch a opatrení zameraných na inteligentné hospodárenie s vodou. S rozvojom miest sa neustále zvyšuje množstvo nepriepustných plôch, ktoré prerušujú prirodzený vodný cyklus a negatívne ovplyvňujú životné prostredie. Najmä u nás ide aj o veľké množstvo brownfieldov, ktoré nielen zaberajú miesto ale kvôli vybetónovaným plochám a zvyškom rozpadnutých tovární taktiež prispievajú k záplavám a znečisťovaniu vôd. Odhaduje sa, že do roku 2050 bude viac ako 70% z nás bývať v mestách, čo v mnohých evokuje oprávnený strach z vyššieho znečistenia a nižšej kvalitu života. Nemusí to tak však byť. Pretože už teraz vieme, akým smerom by sa mala uberať mestská výstavba tak, aby sa nám v mestách žilo lepšie a zároveň sme chránili našu vodu.

Photo by Nicole Corbin on Unsplash

Návrat k prírode

Voda je dynamický element, ktorý tečie, vyparuje sa, a neustále sa mení. Modrá infraštruktúra by preto mala byť vysoko adaptívna, aby zaistila, že budeme schopní reagovať na riziká povodní a obdobia sucha. Dobrým príkladom adaptívnej modrej infraštruktúry sú zelené strechy a dažďové záhrady, ktoré tvoria prirodzený systém zachytávania dažďovej vody a umožňujú jej postupné vsakovanie do pôdy. V mestách slúžia nielen na zatraktívnenie prostredia, ale aj na zber vody z okolitých spevnených povrchov. Tým efektívne zmierňujú dopady návalových dažďov, filtrujú vodu a vracajú ju naspäť do prirodzeného vodného cyklu. Pomáhajú nám tak chrániť naše vodné zdroje a spríjemňovať svoje okolie.

Príkladom tvorby kvalitnej modrej infraštruktúry je náš projekt Guthaus, ktorý kombinuje extenzívne a intenzívne zelené strechyvodopriepustné povrchy a dažďové záhrady. Všetku zrážkovú vodu, ktorá spadne na pozemku tak využije na závlahu, alebo vráti naspäť do prírodného cyklu. A to všetko vrámci krásneho zeleného parku, ktorý bude slúžiť okoliu na rekreáciu, oddych a šport. Je tak skvelým príkladom toho, ako už dnes môžeme prispieť k zodpovednej modrej infraštruktúre v našich mestách a zároveň vytvoriť príjemné a zdravé prostredie na život.

Dažďové záhrady projektu Guthaus

Zabudnutý problém

Udržateľnosť sa stáva čoraz relevantnejšou témou. Problematika modrej infraštruktúry je však pre mnohých stále neznámou napriek tomu, že na dlhodobé riešenie zvýšeného množstva záplav a období sucha je potrebná široká sieť vodozádržných opatrení. Dobre fungujúca modrá infraštruktúra vyžaduje aktívny prístup zo strany mesta, občanov a developerov. My však veríme, že sa k nám postupne pridá stále viac ľudí a budeme pokračovať v našej snahe o revitalizáciu mestských brownfieldov, rozširovanie modrej infraštruktúry a ochranu nášho tekutého bohatstva.

Photo by Marc Kleen on Unsplash

Ďalšie inšpirácie

Páči sa vám naša práca?
Prihláste sa na náš newsletter

Please try again and make sure to fill all required fields. If it doesn't work, please reach us by mail or phone.

Thank you

You were successfully added tou our mailing list.

Ups.

Something went wrong. Please try again.