corwin cursor circle black

The Silo

Prejsť na článok
scroll down icon
Share

#lebokodan

 

Vitajte v našej novej blog sérii #KodaňNásInšpiruje. V nasledujúcich týždňoch vám budeme bližšie predstavovať mesto, ktoré nás inšpiruje.

Prvá epizóda je venovaná The Silo, ikonickej budove v novovytvorenom kodanskom susedstve Nordhavn.

“In a time of resource scarcity it is important to be bold and ask the question: “Is a newbuild even necessary in this case?” “
“In a time of resource scarcity it is important to be bold and ask the question: “Is a newbuild even necessary in this case?” “

Nordhavn bola originálne industriálna časť dánskeho hlavného mesta s množstvom fabrík a tovární. 17-poschodové silo sa využívalo na skladovanie a spracovávanie obilia.

Zdroj: https://www.cobe.dk/place/the-silo
Zdroj: https://www.cobe.dk/place/the-silo

O The Silo v dnešnej podobe sa zaslúžilo kodanské architektonické štúdio Cobe Architects. Dokončili ho v roku 2017 a okrem toho, že je dnes obývané, slúži aj ako destinácia pre turistov a nadšencov architektúry. Strešnú časť budovy tvorí vyhliadka pre verejnosť a reštaurácia.

Hlavným cieľom pri transformácii Sila bol pokus o zachovanie  jeho identity, industriálneho nádychu. Architekti v Cobe Architects sa taktiež snažili o to, aby sa čo najviac materiálu z originálneho sila dalo recyklovať, znova využiť a tak minimalizovať dopady rekonštrukcie na životné prostredie.

Zdroj: https://www.cobe.dk/place/the-silo
Zdroj: https://www.cobe.dk/place/the-silo

Týmto spôsobom sa dalo znova použiť až 2740 m3 betónu, čo sa rovná až 380 tonám vyprodukovaných CO2 emisií, ktoré boli týmto spôsobom ušetrené. Všetok nadbytočný betón sa nakoniec využil na vytvorenie sedenia a pódií v okolí budovy.

Zdroj: https://www.cobe.dk/place/the-silo
Zdroj: https://www.cobe.dk/place/the-silo

Fasáda dnešného Sila sa vyznačuje výstupmi do priestoru, ktoré slúžia ako balkóny/terasy a vytvárajú charakteristický 3D ráz budovy.

Túto stavbu vnímame ako ikonický projekt, pričom nejde len o priestorovú či výškovú dominantu. Ide aj o použité materiály, tvar a to, čo sa podarilo vytvoriť zo starého nevyužívaného sila z priemyselných čias dánskej metropoly.

 

Využívanie starých konštrukcii, ak sú v dobrom stave a recyklácia materiálov z daného areálu či objektu je vždy významným krokom k udržateľnejšej výstavbe. Tieto opatrenia taktiež prispievajú k zachovaniu histórie na mieste, ktoré prechádza transformáciou vzhľadom na sociálne a ekonomické pomery.

Áno, aj Corwin sa rozhodol, že vráti život silu v bývalom priemyselnom areáli Palma. Chceme, aby sa z neho stala dominanta nového centra tejto časti Bratislavy. Nordhavnský príklad ukazuje, že to je možné. No neznamená, že „naše“ silo ho bude kopírovať. Nechajte sa prekvapiť…

Share
corwin icon circle scroll top button

Sledujte nás
na Instagrame

phone menu open button phone menu close button

Cookies

Pomocou cookies vieme zlepšiť váš použivateľský zážitok. Podmienky ochrany osobných údajov nájdete tu.